Jezelf terugvinden

Waarom loslaten zo moeilijk is..

Betekenis
Loslaten betekent concreet dat je ergens geen energie (aandacht) meer insteekt. Hierdoor verliest hetgeen, waar je geen energie meer insteekt, z’n kracht, en daarmee z’n “levensvatbaarheid”. Iets wat geen energie meer heeft, en krijgt, houdt op te bestaan.  

Bestaansrecht
Wij zijn gewend om vast te houden. Vasthouden geeft ons zekerheid. Controle. Dit alles komt voort uit ons hoofd. Ons ratio en ego. Ik noem deze driespan, hoofd-ratio-ego, in deze blog voor het gemak even “hoofd”. 

Ons hoofd heeft houvast nodig om te bestaan. Om bestaansrecht te voelen om precies te zijn. We zijn dus als het ware geprogrammeerd om vast te houden. Want vasthouden geeft ons bestaansrecht. Recht om te bestaan.

Waarom loslaten nu zo moeilijk is
Dus waarom is loslaten nu zo moeilijk? Dat komt omdat wij op een dieper niveau bang zijn om ons bestaansrecht te verliezen. En dat kan natuurlijk best eng zijn. 

Vergelijk het met angst. Angst, in de basis, en op een dieper niveau, waarschuwt ons voor levensbedreigende factoren. Met als doel om te overleven. 

Wat daarbij de situatie, van loslaten, uitdagender maakt, is dat er heel veel onzekerheid bij komt kijken. Want we weten niet wat die nieuwe situatie ons gaat opleveren. Gaan we ons in die nieuwe situatie wél gelukkig, blij, veilig, zeker en/of tevreden voelen? Of voelen we naderhand spijt van onze keuze?

In ons hoofd nemen we namelijk een behoorlijk risico, om onze zekerheid en veiligheid (vertrouwde situatie) op te geven, voor iets nieuws. Waarvan we niet weten wat dit ons gaat brengen. Dit voelt voor ons hoofd als onveilig.

Ook krijgen we bij het loslaten te maken met onze pijnen en angsten. Bijvoorbeeld onze angst voor het onbekende. Gaat die nieuwe keuze mij meer opleveren dan mijn huidige situatie? Of de pijn die je voelt om iets of iemand los te laten? 

Kortom, loslaten vergt nogal wat van ons!

Kwestie van durven in plaats van kunnen
Loslaten draait niet om kunnen. Loslaten draait om durven. Durf jij los te laten? 

We kunnen allemaal loslaten. Alleen zijn het onze pijnen en angsten die ervoor zorgen dat we dit niet kunnen. Want we durven het niet! 
En ergens is dat logisch. Want zoals hierboven uitgelegd, zijn we op een diepere laag bang om ons bestaansrecht te verliezen. Vandaar dat we vaak graag zekerheid en controle willen hebben, want dat voelt veilig (voor ons hoofd).  

Hoe kunnen we dan wel loslaten

 • We laten los door ergens geen energie meer in te steken. Lees energie als aandacht. Dus door je aandacht weg te halen van iets, geef je dit iets geen energie meer, en hierdoor gaat dit iets z’n kracht en waarde verliezen. Het verliest hiermee in feite z’n levensvatbaarheid.

  De meeste van jullie hebben ooit wel eens gehoord van de uitspraak: “Alles wat je aandacht geeft, groeit”. Dit betekent concreet, dat alles wat jij jouw energie (aandacht) geeft, groeit. Andersom werkt dit natuurlijk ook zo. Als je iets dus geen energie (aandacht) meer geeft, dan kan dit niet meer groeien. Sterker nog, het verliest z’n levensvatbaarheid. Z’n bestaan.

  Vergelijk het met een bloem. Als je de bloem aandacht geeft, door deze te verzorgen, dan kan hij bloeien en groeien. Wanneer je de bloem geen aandacht meer geeft, dan verwelkt hij en gaat hij dood. Hij verliest z’n bestaan.

  Zo werkt dat met loslaten dus ook. Wanneer je iets wil loslaten, geef dit dan gewoon geen aandacht en energie meer. Als je bijvoorbeeld jouw ex-partner moet loslaten, dan doet dat pijn voor een bepaalde periode. Maar na verloop van tijd is de pijn verdwenen. Zo ook met loslaten. Na verloop van tijd ben je gewend aan je nieuwe situatie, en is de pijn, of angst, verdwenen.

 • Haal de angel uit wat je wil loslaten. Hierdoor kan de spanning weglopen en wordt loslaten gemakkelijker. Vergelijk het met een wesp die jou heeft gestoken. Wanneer je zijn angel eruit haalt kan die plek gaan helen.

  Wat ik hiermee bedoel te zeggen. Zet actie op datgene wat je niet kunt loslaten. Zet jezelf in beweging, door in te zien waarom het je niet lukt om los te laten. Waar ben je bang voor? Wat doet pijn? Duik (dieper) in jezelf. Probeer erachter te komen wat er nu voor zorgt dat je niet durft los te laten. En ga dit helen.

  Mocht je hier hulp bij nodig hebben? Stuur me dan even een verzoek tot gratis kennismaking. Dit kun je doen via het paarse blok onderaan deze pagina. 

  Doordat je bijvoorbeeld inziet waarvoor je bang bent, kun je hier mee aan de slag. Vergelijk het met een ziekte. Pas als je weet waardoor je ziek bent, of wat voor ziekte jij hebt, kun je werken aan de genezing. Zo werkt het met loslaten ook. En als jij die angel van die wesp in jou laat zitten, en je hier niks mee doet, dan gaat jou dit veel meer pijn opleveren hoor...

De kern van loslaten
Waar loslaten op neerkomt, is dat je je hier in eerste instantie bewust van wordt. Dat je beseft dat je iets niet durft los te laten. EN dat je hier dan wél actie op zet. In beweging komt, door erachter te komen wat het nu precies is waardoor je niet durft los te laten (de angel eruit halen). En om dit vervolgens ook nog te gaan genezen. Te helen. Hiermee te dealen en op te lossen.

Wat de meeste mensen doen…is niets. Ze laten het erbij. En ze houden dit (niet durven loslaten) vervolgens ook nog eens in stand, door hier regelmatig met hun omgeving over te praten. Hier energie (aandacht) aan te blijven geven. 
In plaats van de welbekende koe bij de horen te vatten, en in actie te komen, houden veel mensen dit, niet durven loslaten, juist in stand. En komen dus eigenlijk niet verder. En blijven hierdoor rondlopen in dezelfde vicieuze cirkel. 

Stap uit die cirkel en onderneem actie! Zoek desnoods hulp als het jezelf niet lukt om los te laten.

Resultaat van loslaten:
Wat gaat loslaten jou dan allemaal opleveren?

 • Vooruitgang, groei en ontwikkeling. Zoals hierboven uitgelegd, in “de kern van loslaten”, dien je jezelf in beweging te zetten. Dien je over te gaan tot actie, om er uiteindelijk achter te komen wat nu de exacte reden is, of redenen zijn, waarom je niet durft los te laten. Om dit te doen zul je naar binnen moeten. In jezelf gaan kijken. En deze beweging, naar een diepere laag van jezelf, zorgt voor groei en ontwikkeling.
 • Ruimte voor iets nieuws. Doordat je iets loslaat in jouw leven, ergens een streep doorzet, creëer je ruimte voor iets anders. Je geeft jezelf de mogelijkheid jouw energie, jouw aandacht, ergens anders op te richten. Hierdoor krijg je mogelijkheden om andere keuzes te maken voor jezelf.
 • Een gelukkiger, blijer en meer tevreden gevoel. Je hebt jezelf ruimte gegeven om andere keuzes te maken. Keuzes die (nog) beter bij je passen. Of wellicht kies je nu wél een keer voor jezelf? Hoe dan ook. Deze nieuwe ruimte die je voor jezelf gemaakt hebt, verschaft jou nieuwe kansen en mogelijkheden. Door deze gecreërde ruimte, krijg je de kans keuzes te maken waar je gelukkiger, blijer en meer tevreden van kan worden.
 • Een groter gevoel van eigenwaarde. Een gevoel van trots. Jij hebt iets dúrven loslaten. Voor jezelf. WOW! Jij vindt jezelf dus zoveel waard, dat je bent gaan onderzoeken waarom jij in eerste instantie niet durfde los te laten. En door dit te doen ben je wel gaan loslaten. WOW! Dit zorgt voor meer geloof in jezelf. Dit geeft jou een super goed gevoel. En hierdoor kom je meer in je kracht en stijgt jouw gevoel van eigenwaarde. WOW!

Ik hoop dat je met bovenstaande informatie beter, en makkelijker, in staat zal zijn om van alles en nog wat los te durven laten in jouw leven. En ik hoop dat ik je met deze informatie wat gestimuleerd heb om los te gaan laten in jouw leven. 

Mocht je nog vragen hebben, of mij van feedback willen voorzien (positief of negatief), stuur me dan een e-mail op: vincent@zuiverenpuurcoaching.nl.

Wil je concreet aan de slag met het onderwerp loslaten. Klik dan hier en stuur een verzoek voor een gratis kennismakingsgesprek.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van waardevolle informatie over bewustwording, groei en ontwikkeling? Like, en volg, dan mijn social media kanalen: Facebook & Instagram

Voor nu wil ik je bedanken voor je tijd en aandacht.

Big hug, Vincent 

Leef je 
mooiste leven

ZUIVER & PUUR heeft als missie anderen te helpen bij hun proces van bewustwording (levensproces), met als doel de verbinding met zichzelf terug te vinden. Hierdoor kunnen zijn hun mooiste leven gaan leven en creëren we met elkaar een betere wereld. 

CONTACT

ZUIVER & PUUR
Praktijk voor bewustwording, groei en persoonlijke en spirituele ontwikkeling

Pierre van Hauwelaan 152
2625 WL DELFT

Vincent van Noord
Tel: +31(0)6 178 479 24
E-mail: vincent@zuiverenpuurcoaching.nl

KvK: 76859010
btw: NL003141491B20

Algemene voorwaarden
Privacy reglement

VUL JE GEGEVENS IN INDIEN JE:
- Een vraag wil stellen
- Een verzoek wil sturen tot het maken van een gratis kennismakingsgesprek