Jouw lichaam als kompas zien

Luisteren naar je lichaam
Inmiddels ben ik in mijn leven wel bekend met heftige pijnen, want ik heb al een mooie verzameling opgebouwd, zo door de jaren heen. En nog geen half jaar geleden had ik diezelfde acute heftige pijn ook, alleen dan niet in mijn lies maar in mijn nek. 

Je zou zeggen dat dit niet iets is om vrolijk van te worden … En dat is het ook zeker niet. Begrijp me niet verkeerd. Want het doet echt heel veel pijn!

Maar de boodschap achter mijn glimlach, achter mijn verhaal, is deze:

LUISTER NAAR JE LICHAAM, WANT DEZE WIL JOU IETS VERTELLEN. EN DOE HIER VERVOLGENS DAN OOK WAT MEE!

Weet dat jouw lichaam vaak bezig is om met jou te communiceren. Laat jou altijd van alles weten. Alleen merken we dit niet, omdat we niet luisteren naar ons lichaam. En dan treedt vaak het welbekende gezegde op: “Wie niet luisteren wil moet dan maar voelen”.

En zelfs dan nog zijn er heel veel mensen die ook hier nog steeds niet naar luisteren. Die ook deze signalen (klachten, pijnen, problemen) niet willen, of kunnen, voelen. Het gevolg hiervan kan zijn dat je ziek wordt, of dat je klachten verergeren. 

Ik kan dat weten, want ik mag mijzelf inmiddels expert noemen op het gebied van “niet willen luisteren en niet willen voelen”, met als gevolg ziekte en verergerde klachten.

Lees vanaf nu "lichamelijke signalen" als "lichamelijke klachten, pijnen en problemen". 

Waarom we niet naar ons lichaam luisteren
Maar hoe komt het nou dat de meeste mensen niet luisteren naar hun lichaam? Er zijn een aantal redenen aan te wijzen:

 1. We nemen de signalen van ons lichaam niet serieus. 
  Met “we” bedoel ik in dit gevoel ons hoofd. Want het is ons hoofd, onze gedachten, die deze signalen niet serieus neemt. Gedachten die ons vertellen: “Niet luisteren naar die signalen, gaat vanzelf wel een keertje over”. Of: “Kom op, niet zeuren, niet aanstellen, zet je er overheen, gewoon doorgaan”.  
 2. We weten niet hoe we onze lichamelijke signalen moeten oplossen of aanpakken. 
  We weten de oorzaak vaak wel. En we weten ook vaak de oplossing wel. Maar deze oplossing is in de praktijk vaak niet haalbaar. Laat ik mezelf hier even als praktijkvoorbeeld nemen. 
  Ik heb al langer een gebrekkige gezondheid. Hierdoor was 40 uur per week werken eigenlijk te veel. Maar ik had wel inkomen nodig van 40 uur om mijn maandelijkse kosten te kunnen blijven betalen, en om nog enigszins leuke dingen te kunnen doen. Kortom, ik ging vastlopen. Ik wist de oorzaak (te veel werken) en ik wist de oplossing (kosten omlaag of minder gaan werken), alleen in de praktijk kon mijn oplossing (in mijn hoofd) niet gerealiseerd worden. Hierdoor ging ik net zo lang door tot mijn lichaam niet meer verder kon. En toen werd ik ziek. En in een ander geval liep ik een burn-out op. Allebei signalen van het lichaam dat ik eigenlijk eerder in had moeten grijpen. 
 3. We nemen de tijd niet voor onszelf om te voelen of te luisteren naar ons lichaam. OF we nemen de tijd niet voor onszelf om onze gedachten, zie punt 1, te onderzoeken of deze kloppen en waar zijn voor ons.
  We blijven alsmaar doorrennen in ons leven. In onze ratrace. En we gunnen onszelf geen moment rust. Dus wanneer kunnen we dan voelen en luisteren naar ons lichaam? Of wanneer kunnen we dan onderzoeken of onze gedachten, die onze lichamelijke signalen niet serieus nemen, wel kloppen en waar zijn voor ons?
 4. We hebben weerstand tegen de signalen van ons lichaam, waardoor we niks met deze signalen willen doen.
  Uiteraard niet tegen de leuke en positieve signalen. Want die willen we maar al te graag voelen. Duh!
  Maar we hebben wel een enorme weerstand tegen alle negatieve signalen, zoals bijvoorbeeld pijn. Pijn is het meest duidelijke voorbeeld van een lichamelijk signaal waar we weerstand op hebben. En waar we dus niks mee willen doen. Behalve dan tijdelijk wat medicatie in ons lichaam te gooien om voor even die pijn niet te hoeven voelen…

Hoe je kunt luisteren naar je lichaam
Het aller belangrijkste wat je kunt doen om naar je lichaam te luisteren is dit:

MAAK, EN NEEM, TIJD VOOR JEZELF!

 • Neem de tijd om je gedachten (punt 1. hierboven) te onderzoeken. Kloppen mijn gedachten wel? Voelen zij voor mij als waar? Of mag (moet) ik wellicht wél actie ondernemen op mijn lichamelijke signalen?
 • Neem de tijd, voor jezelf, om tot jezelf te komen. Hierdoor kun je je gemakkelijker gewaar worden van je lichamelijke signalen en de betekenis hiervan.
 • Neem de tijd om te herstellen. Geef je lichaam, letterlijk en figuurlijk, de tijd om bij te komen en te herstellen. Of geef bijvoorbeeld jouw pijn de tijd om te helen.
 • Neem de tijd om erachter te komen wat jouw lichamelijke signalen jou willen vertellen. Want deze signalen overkomen je niet zomaar. Nee, ze willen jou wat vertellen. Met jou communiceren. Neem de tijd om erachter te komen wat de boodschap is van jouw lichamelijke signalen. 

Je lichaam als kompas zien
Zie je lichaam als een kompas. Een kompas is een navigatie tool die jou de weg wil wijzen. Zo is dat met jouw lichaam ook. Hij wil je de weg wijzen. 

Dus als je lichaam je iets laat weten, doe hier dan ook iets mee. Vraag jezelf steeds af: “Wat wil mijn lichaam mij nu vertellen?”. Door dit te doen ga je je lichaam in jouw voordeel gebruiken, in plaats van hiertegen te vechten of hiertegen in de weerstand te gaan. En ik kan het weten, want ik heb jarenlang gevochten tegen mijn lichaam en mijn lichamelijke signalen. En ik kan je ook vertellen dat ik deze battles al-le-maal verloren heb! Vandaar dat ik je met deze blog je voordeel wil laten opdoen met mijn informatie.

Enkele voorbeelden van lichamelijke signalen en hun mogelijke betekenis:

 • Pijn: Dit is een algeheel signaal dat er iets tijd nodig heeft om te helen en te herstellen!
 • Rugklachten: Wat kun je, of wil je, niet meer dragen? Onder welke last bezwijk je?
 • Keelklachten: Wat durf je niet uit te spreken?
 • Liesklachten: Je wordt letterlijk en figuurlijk tot stilstand gebracht. Dus neem zowieso de tijd om uit te rusten. En denk na over de vraag of je jezelf mogelijk hebt overbelast in de afgelopen periode.

Actie ondernemen
Zoals eerder aangegeven wil jouw lichaam met je communiceren. Hij wil je iets vertellen. Vaak is dit een goedbedoelde waarschuwing. Een waarschuwing dat je op dit moment niet op de juiste weg zit, en dat er iets mag veranderen in jouw leven. Of dat er iets in jou is wat aandacht mag krijgen. Bijvoorbeeld dat je nu eens een keer voor jezelf mag opkomen of voor jezelf mag kiezen. Of dat je nu voor jezelf even wat tijd mag nemen om te herstellen. Of wellicht dat je emoties of gevoelens mag gaan voelen in plaats van deze te ontlopen en hiervoor te vluchten (vaak zorgen onverwerkte emoties en gevoelens voor enorme lichamelijke klachten). 

Je lichaam laat jou iets weten. Het is vervolgens aan jou wat je hier mee gaat doen. Blijf je zo doorgaan met jouw leven, dan is de kans aanwezig dat er meer pijn of klachten op jouw pad gaan komen. Of dat deze pijn en klachten bijvoorbeeld terug gaan komen. 

Of je luistert wel naar je lichaam, en je voert een of meerdere veranderingen door in je leven. Grote kans dat die pijn of klachten dan verdwijnen en wegblijven. 

Tot slot nog even een bewustmakertje…

Wat haast iedereen doet is dat zij bij lichamelijke klachten naar een specialist gaan. Voor pijn gaan we naar de huisarts en krijgen we medicatie. Voor spierproblemen gaan we naar de fysiotherapeut. En bij klachten aan onze keel gaan we naar de KNO arts. 

En dat is allemaal logisch. Want dit is ons zo aangeleerd. Hier zit geen oordeel op. Alleen met de oorzaak van onze klachten wordt niets gedaan. Bijvoorbeeld met ons gedrag, die de oorzaak is van een bepaalde lichamelijke klacht, wordt niets gedaan. Het is in veel gevallen alleen maar symptoonbestrijding. Met alle respect bedoeld…

Met deze blog wil ik je juist stimuleren om de autoriteit wat meer bij jezelf te houden. Door met jezelf, of jouw lichaam, in gesprek te gaan, en na te gaan wat die pijn of klacht jou wil vertellen. Want deze zijn er niet zomaar. En wanneer je de oorzaak van jouw pijn of klacht niet aanpakt, blijft de kans aanwezig dat dit weer terug gaat komen. En dan wellicht ook nog in een heftigere vorm. En geloof me, daar zit je écht niet op te wachten!

Ik hoop dat ik je met bovenstaande informatie wat meer bewust heb gemaakt, en wat meer gestimuleerd heb, om naar je lichaam te luisteren. Om de tijd hiervoor te nemen. En om je af te vragen wat het nou is wat jouw lichaam jou wil vertellen. Want niets gebeurd zomaar. Niets overkomt jou zomaar. 

Mocht je vragen hebben, of mij van feedback willen voorzien (positief of negatief), stuur me dan aub een e-mail op: vincent@zuiverenpuurcoaching.nl.

Wil je concreet aan de slag met het onderwerp “voelen van je lichaam”, “kiezen voor jezelf” of wil je meer informatie en inzichten in je pijn of klachten? Klik dan hier en stuur een verzoek voor een gratis kennismakingsgesprek.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van waardevolle informatie over bewustwording, groei en ontwikkeling? Like, en volg, dan mijn social media kanalen: Facebook & Instagram

Voor nu wil ik je ontzettend bedanken voor je tijd en aandacht.

Big hug, Vincent 

Leef je 
mooiste leven

ZUIVER & PUUR heeft als missie anderen te helpen bij hun proces van bewustwording (levensproces), met als doel de verbinding met zichzelf terug te vinden. Hierdoor kunnen zijn hun mooiste leven gaan leven en creëren we met elkaar een betere wereld. 

CONTACT

ZUIVER & PUUR
Praktijk voor bewustwording, groei en persoonlijke en spirituele ontwikkeling

Pierre van Hauwelaan 152
2625 WL DELFT

Vincent van Noord
Tel: +31(0)6 178 479 24
E-mail: vincent@zuiverenpuurcoaching.nl

KvK: 76859010
btw: NL003141491B20

Algemene voorwaarden
Privacy reglement

VUL JE GEGEVENS IN INDIEN JE:
- Een vraag wil stellen
- Een verzoek wil sturen tot het maken van een gratis kennismakingsgesprek